petak, 9. studenoga 2007.

KOZJE MLIJEKO KAO LIJEK - 1



Neki tvrde da kozje mlijeko ima poseban miris i ukus, to se dogada samo ako koza nije dobro timarena, ako životinje borave u loše prozracenimštalama , kod nedovoljno higijene pri mužnji , nepravilnoga smještajamlijeka u nepodesnim prostorijama.
Mlijeko lako privlaci (upija) raznemirise i od uzgajivaca najviše zavisi ukus, miris i kvaliteta mlijeka i mlijecnih proizvoda. Hranjivi sastojci u kozjem mlijeku – kazein, mast, šecer, minerali – zaviseod rase, odgoja, ishrane, mužnje i ostalog. Kod mužnje u pocetnim izmužajima najmanje je masti u mlijeku.
U sredini mužnje ona sepovecava a najviše masti ima na kraju mužnje. Kozje mlijeko jesiromašno karotinom i stoga je izrazito bijele boje, kao i svi proizvodi odkozjeg mlijeka i izrazito je bogato vitamina B grupe.

Nema komentara: